Privatlån

Fakta om privatlån

Ett privatlån är ett lån utan säkerhet eller krav på borgensman och är vanligtvis till för att du ska kunna konsumera. Det kan vara att du behöver byta bil, kylskåpet går sönder och du behöver ett nytt eller att du tröttnat på den gamla obekväma sängen. Många känner kanske till det mer traditionella namnet „blancolån” som användes förut. Dock är uttrycket privatlån betydligt mer använt idag. Detta är på grund av att många banker känner att det är ett namn som bättre berättar vad lånet är till för och känns som en bättre marknadsföring gentemot privatpersoner. Med hjälp av privatlån kan du genomföra ett välbehövt inköp snabbare eller göra en nödvändig investering.

Att man väljer att ta ett privatlån behöver inte alltid bero på att du ska konsumera, utan kanske istället att du redan har konsumerat. Sitter man på många smålån med många olika räntor kan det både vara enklare och mer ekonomiskt att slå ihop detta till ett lån. Idag finns det många lån att välja mellan, men du kan enkelt på egen hand jämföra mellan olika banker på nätet. Du kan direkt räkna ut vad din räntekostnad kommer att bli, hur du bör lägga upp återbetalningen och om summan som du har valt kanske är för hög. När du väl har hittat något som du känner dig bekväm med är det idag enkelt att ansöka om ett privatlån online.

Återbetalningen sker oftast via delbetalningar som kallas för amortering. Oftast behöver du betala ett par avgifter för att få göra ditt lån, till exempel aviseringsavgift eller uppläggningsavgift. Räntan som du betalar räknas inte som en avbetalning på lånet, utan går direkt till banken. Detta är för att täcka kostnader som administration, upplåning och för att ge banken vinst.

Det finns vissa människor som vanliga banker säger nej till av olika anledningar. Några kan vara att du är företagare och inte har en lika säkrad inkomst, någon gammal betalningsanmärkning eller kanske inte har bott i Sverige så länge. Därför finns det även de som valt att specialisera sig på dessa grupper av människor så att alla ska ha möjlighet att ta ett lån.

Däremot brukar dessa ha andra krav på dig för att det ska finnas någon ekonomisk säkerhet för banken. Det kan till exempel vara att du måste äga en egen bostad. Då dessa tar en högre risk än andra brukar också räntan vara högre. I många fall behöver man göra en djupare genomgång av låneansökarens ekonomi, då denna ofta är krångligare, vilket kräver större kostnader på grund av administrationen som krävs. I krisande stunder kan dock detta vara enda alternativet för vissa människor och ibland en chans att ordna upp en trasslig ekonomi. När denna har ordnat upp sig brukar man vanligtvis vända sig till de traditionella bankerna igen.

Jämför lån

Tryck på knappen "Ansök nu"

Fyll i ansökan

Få in pengarna på ditt konto