Mikrolån och kreditlån

Mikrolån

Mikrolån är precis som namnet antyder: lån av en mindre storlek. Från början användes mikrolån för att stimulera småföretags verksamhet i utsatta områden runtom i världen, vilket gjorde det möjligt för arbetare att bland annat investera i arbetsrelaterade verktyg. Detta var under år 1983, och på den tiden var det ofta ideella organisationer och liknande som erbjöd mikrolån. Idag används dock mikrolån som en del av vinstdrivande lån, och det är vanligtvis kreditföretag som erbjuder lån av detta slag. Kommersialiseringen av mikrokrediter har pågått sedan 1984 och är fortfarande högst aktuell.

I dagsläget fungerar många mikrokreditorganisationer som oberoende banker. Detta har lett till att de kan ta ut högre räntor på lånen de erbjuder. Det som skiljer microlån från vissa andra typer av lån är att det historiskt har använts för att bevilja lån till grupper, och inte bara enskilda individer. Detta har bland annat visat sig genom att entreprenörer och arbetare fått lån beviljade för verksamhet och affärer de bedriver.

Mikrolån och kreditlån

Mikrolån är lån som rör sig om mindre summor pengar. Detta gör att det inte behövs någon säkerhet för att ta lånen. Med säkerhet menas att du inte behöver panta någonting för att kunna få lånet beviljat. När man tar exempelvis bostadslån kan man vara tvungen att ha sin bostad som säkerhet, vilket innebär att banken äger hela, eller en andel, av bostaden tills du har betalat tillbaka lånet. Något sådant gäller inte när man tar microlån. Du kan ansöka om microlån direkt online och få ansökan beviljad på en gång.

Ett mikrolån kan vara bra om du får en plötslig och oväntad utgift som du verkligen måste betala på en gång och om du vet att du kommer få exempelvis din lön inom en snar framtid så du kan betala tillbaka lånet – men att det är för lång tid tills lönen kommer för att vara behjälpligt nu. Med mikrolån kan du låna mellan 1000 och 35 000 kronor och betala tillbaka i den avtalade takten och med den överenskomna räntan. Om avbetalningstiden är lång bör du ha i åtanke att räntan kan bli väldigt hög, vilket på lång sikt kommer innebära en förlustaffär för dig.

Ett annat ord för mikrolån är kreditlån. Mikrolån, eller kredit lån, kan vara en bra idé att fundera på om du behöver ta ett lån med kort varsel och ett kredit lån på en mindre summa pengar. Du kan ansöka om mikrolån utan inkomst och du kan ansöka om mikrolån med betalningsanmärkning. Detta innebär att du kan söka lån, och att det gäller lån för alla. Du kan ansöka om lån oavsett vilken dag det är, oavsett om det är vardag eller helg. Med kreditlån kan du få ett snabbt lån. Du kan alltid låna pengar till låg ränta eller hög ränta eller mikrolån utan ränta, det är helt upp till dig.

När du tar kreditlån kan du ta mikrolån utan uc eller använda dig av kreditkort utan uc. Du kan ansöka om sms lån direkt. På så sätt kan du alltid få det allra bästa!

När du tar ett microlån, mikrolån eller kreditlån ska du alltid vara noggrann med att kolla upp vilka villkor det är som gäller för ditt lån. Det minskar sannolikheten för att du hamnar i någon slags personlig ekonomisk konkurs. Enligt Konsumentkreditlagen är det ett krav att kreditföretag berättar i förväg vad den effektiva räntan är vid lån. Man bör dock ha i åtanke att även om räntan ser ut att vara låg eller på en förväntad nivå, kan det fortfarande tillkomma dolda kostnader eller andra typer av avgifter som du inte hade räknat med från början. Det är vanligt att människor som tar smålån och kortlån känner sig lurade då det tenderar att bli mycket dyrare än vad de hade tänkt sig från början, just på grund av de avgifter som tillkommer.

Det behöver så klart inte vara så, och vissa aktörer som erbjuder mikrolån är säkert jätteschyssta. Det är dock alltid bra att man är på sin vakt när det gäller utgifter som kan gå utför snabbt. En annan risk som finns med mikrolån är just att människor ansöker om det på impuls, då det är enkelt att ansöka om det och man får svar förhållandevis snabbt. Fundera alltid över om du verkligen är tvungen att ta lån eller om dina inköp och betalningar kan vänta tills du har fått tag i egna pengar som inte är på låns. Om man hamnar efter med ekonomin en månad behöver det inte innebära risker, men det kan ofta göra det – både på kort och lång sikt. Om du har råd att betala tillbaka ett lån har du förmodligen råd att betala de utgifter du har med dessa pengar istället för att ta ett lån. Så tänk efter både en och två gånger innan du tar ett lån som eventuellt kan tas i onödan.

Mikrolån idag

Idag har begreppet mikrolån vidgats till att innefatta lån för alla, så länge de är små, snabba och utan säkerhet. Har du behov att att snabbt ordna fram pengar kan ett mikrolån vara lösningen. Man ska dock vara uppmärksam på vad räntan för lånen ligger på innan man tar ett lån.

För att få ett mikrolån behöver man oftast inte uppge mycket mer än ålder, hur mycket pengar som behövs och om man har några betalningsanmärkningar sedan tidigare. Lånesummor på mellan 500 kr till ca 50 000 kr är vanliga idag. Det positiva med mikrolån är att blir ansökan godkänd får man oftast pengarna samma dag.

Det finns möjligheter att få låna ännu högre belopp hos vissa långivare som erbjuder mikrolån.

Det går snabbt och enkelt att ansöka om mikrolån på nätet. Har man betalningsanmärkningar kan man ändå bli godkänd för ett lån av vissa långivare. De flesta långivare tar kreditupplysning på dig när du ansöker. Om du gjort många ansökningar under kort tid syns det på kreditupplysningarna och det kan ge dig lägre trovärdighet. Det finns dock möjlighet att ansöka om mikrolån utan kreditupplysning hos många långivare. Det kan verka bra för stunden, men alla lån ska en gång betalas tillbaka och eventuellt kan låneerbjudanden utan kreditupplysning ha en högre ränta.
Betala tillbaka

De flesta tar mikrolån för att lösa en akut, tillfällig situation men alla lån ska betalas tillbaka. Det kan kännas som en smidig lösning att ordna ett mikrolån i den situationen och man tänker kanske inte alltid så långt framåt. Det finns räntor på alla lån oavsett om du får dem genom en bank eller genom mikrolån. Återbetalning av de flesta mikrolån ska ske inom 15 till 90 dagar. Klarar man inte av att betala tillbaka lånet inom den avtalade tiden tillkommer en extra ränta och påminnelseavgifter. De extra kostnaderna skiljer sig ganska mycket mellan olika långivare men det är bäst att alltid se till att man kan betala tillbaka i tid så att man slipper oroa sig för fler oförutsedda utgifter.